ICC Magyar Tagozat Vám- és kereskedelemtámogatási (VKT) munkacsoportülés

Rendezvény helyszíne: 
MKIK, Budapest 1054, Szabadság tér 7., Bank Center, Platina Torony II., 1001-es terem
Rendezvény időpontja: 
2021. szeptember 29. 10:00 - 12:00
Rendezvény nyelve: 
Magyar

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt az MKIK ICC Magyar Tagozat Vám- és kereskedelemtámogatási (VKT) munkacsoportjának soron következő ülésére.

A munkacsoportülést a korábban meghirdetettől eltérően ONLINE formában tartjuk meg, és várjuk azon tagvállalatok jelentkezését is, akik ugyan nem tagjai a VKT munkacsoportnak, azonban érdeklődnek az alábbi témák iránt.

Témák:
• 2021. szeptember 9-től hatályos az új EU rendelet a kettős felhasználású termékek exportjáról. Kettős felhasználásúak azok a termékek, amelyek mind katonai, mind polgári célokra is használhatóak, de nem katonai célra tervezték vagy módosították. A rendelet kapcsán felhívjuk a figyelmet az exportőrök kockázatára, ha nem ismerik a vonatkozó szabályokat, továbbá kitérünk az USA magyar exportőröket is érintő vonatkozó szabályaira.

• A mintegy 50 országban 0%-os preferenciális vámtételt lehetővé tevő pán-mediterrán egyezmény (PEM) módosítási folyamatának első lépéseként elindult az ún. átmeneti PEM konvenció szabályainak bevezetése. A magyar exportőrök számára érdekes lehet megismerni ezt a lehetőséget a versenyképesebb értékesítés érdekében, különösen azért, mert a korábbi szabályokhoz képest kedvezőbb feltételek mellett lesz elérhető a kedvezményes (preferenciális) származás igazolása.

• A nemzetközi szankciók hatása a vámolásra és a kereskedelemre. Ki, hogyan és miért szankcionál? Hogyan ellenőrzik ezt a hatóságok? Mi történik, ha szankcionált a hajó, a fuvarozó stb? Mennyiben befolyásolják a szankciók az exportőröket, importőröket? Kell-e nekik elővigyázatossági lépéseket tenniük?

• Egyéb

Kapcsolattartó neve: 
Baki Magdolna
Kapcsolattartó telefonszáma: 
06 1474 5146
Kapcsolattartó e-mail címe: 
Tagozat: 
ICC Magyar Tagozat
Szabad helyek: 
10
Jelentkezés határideje: 
2021. szeptember 28. 12:00